Bungalowpark Het Verscholen Dorp
Paleis Het Loo

De leukste bezienswaardigheden op de Veluwe

Bezoek de parels van de Veluwe

De Veluwe, gelegen in het hart van Nederland, is een betoverend gebied dat bekend staat om zijn adembenemende natuur en diverse landschappen. Maar naast zijn natuurlijke schoonheid herbergt de Veluwe ook een schat aan fascinerende bezienswaardigheden. Van historische paleizen en sfeervolle dorpen tot boeiende unieke attracties, er is voor elk wat wils. Ontdek de rijke geschiedenis, de culturele hoogtepunten en de levendige activiteiten die de Veluwe tot een topbestemming maken. Laat je betoveren door de leukste bezienswaardigheden die deze prachtige regio te bieden heeft.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo, gelegen in Apeldoorn, is een koninklijk paleis met een rijke geschiedenis en een prachtige architectuur. Het paleis staat bekend om zijn weelderige tuinen, indrukwekkende collecties en de band met het Nederlandse koningshuis.

Paleis het Loo

De geschiedenis van Paleis Het Loo gaat terug tot de 17e eeuw, toen stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart dit als jachtslot lieten bouwen. Het paleis diende als zomerresidentie voor de Oranje-Nassau-familie en werd later uitgebreid tot een imposant paleis met vorstelijke allure.

Het ontwerp van het paleis is een meesterwerk van Nederlandse barokarchitectuur. Met zijn symmetrische gevels, elegante torens en imposante koepels straalt het paleis grandeur uit. Het interieur is al even indrukwekkend, met prachtige zalen die zijn ingericht met luxueuze meubels, wandtapijten en kunstwerken.

Een hoogtepunt van een bezoek aan Paleis Het Loo zijn de schitterende tuinen. De formele baroktuinen zijn aangelegd in de 17e eeuw en zijn een lust voor het oog. Met geometrische patronen, fonteinen, beelden en prachtig aangelegde bloemperken ademen de tuinen een sfeer van elegantie en perfectie. 

Het paleis herbergt ook een uitgebreide collectie kunst en historische voorwerpen. Het museum biedt inzicht in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis en de bijzondere band met Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo is niet alleen een museum, maar ook een levendige plek waar je kunt deelnemen aan verschillende activiteiten. Van tuinrondleidingen en workshops tot kinderactiviteiten en concerten, er is voor elk wat wils.

Een bezoek aan Paleis Het Loo is een reis terug in de tijd, waar je kunt dwalen door de weelderige kamers van koningen en koninginnen, kunt wandelen door prachtige tuinen en kunt genieten van een schat aan kunst en cultuur. 

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een historisch gebouw en voormalig zenderpark dat symbool staat voor communicatie en technologie uit het verleden. Het gebouw werd in 1918 opgericht als een radiotelegrafiestation voor het contact met voormalige koloniën zoals Nederlands-Indië

Radio Kootwijk

Het imposante hoofdgebouw, dat lijkt op een groot zandstenen kasteel, is een opvallend voorbeeld van de Amsterdamse School-architectuur. De architect, Julius Luthmann, creëerde een indrukwekkend ontwerp met strakke lijnen en decoratieve details die het gebouw een uniek karakter geven.

Tegenwoordig is Radio Kootwijk een cultureel erfgoed en evenementenlocatie, waar bezoekers de bijzondere sfeer van weleer kunnen ervaren. Omringd door prachtige natuur, midden in het Kootwijkerzand, is het een populaire bestemming voor toeristen en natuurliefhebbers. Radio Kootwijk blijft een levendig eerbetoon aan de geschiedenis van communicatie, een fascinerend en inspirerend monument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Radio Kootwijk een opmerkelijke rol in de communicatie van het Nederlandse koningshuis. Toen Nederland bezet was door nazi-Duitsland, vluchtte de toenmalige prinses Juliana samen met haar kinderen naar het veilige Canada. Ondanks de afstand wilde ze contact blijven houden met het Nederlandse volk en haar regering.

Radio Kootwijk diende als het belangrijkste communicatiekanaal tussen prinses Juliana en Nederland gedurende deze moeilijke periode. Via radiotelegrafie werden berichten uitgewisseld tussen Radio Kootwijk en het landgoed Soestdijk, waar de Nederlandse regering in ballingschap verbleef. De prinses kon op deze manier belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in Nederland volgen en haar steun betuigen aan het verzet tegen de bezetting.

Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een adembenemend natuurgebied. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 5.400 hectare en is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het wordt gekenmerkt door zijn gevarieerde landschap, met uitgestrekte heidevelden, dichte bossen, zandverstuivingen en schilderachtige vennen. Dit zorgt voor een unieke biodiversiteit, waarbij je kunt genieten van de prachtige flora en fauna die het park te bieden heeft.

Wat Nationaal Park De Hoge Veluwe echt uniek maakt, is de mogelijkheid om vrij te wandelen en te fietsen door het park. Er zijn meer dan 40 kilometer aan wandel- en fietspaden die je leiden langs de mooiste plekjes van het gebied. Of je nu wilt genieten van de serene rust van de natuur, wild spotten, of gewoon wilt ontspannen in de natuurlijke omgeving, het park biedt voor elk wat wils.

Naast de ongerepte natuur herbergt De Hoge Veluwe ook enkele culturele hoogtepunten. Het beroemde Kröller-Müller Museum bevindt zich in het hart van het park en herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst, waaronder werken van Vincent van Gogh. Je kunt hier ronddwalen tussen de schilderijen, beeldhouwwerken en andere artistieke uitingen.

Het park is ook de thuisbasis van het Jachthuis Sint Hubertus, een architectonisch meesterwerk ontworpen door de wereldberoemde architect Hendrik Petrus Berlage. Het Jachthuis is een symbool van de nauwe band tussen mens en natuur, en het interieur is net zo indrukwekkend als de buitenkant.

Om het park te verkennen, kun je gebruikmaken van de bekende witte fietsen die gratis beschikbaar zijn voor bezoekers. Hierdoor kun je op een milieuvriendelijke en actieve manier de prachtige omgeving ontdekken. Daarnaast zijn er ook excursies en activiteiten georganiseerd door het park, zoals wildobservaties en begeleide wandelingen, die je helpen om meer te leren over de natuurlijke en culturele waarde van De Hoge Veluwe.

Kasteel Staverden

Kasteel Staverden

Kasteel Staverden, ook bekend als onder de naam pauwenburcht, is een prachtig historisch landgoed gelegen in het gelijknamige dorp Staverden. Het kasteel heeft zijn oorsprong in de 13e eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen van Nederland. 

Kasteel Staverden 

Het werd gebouwd door de graven van Gelre als een versterkte woonplaats en speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse geschiedenis van de regio. Door de eeuwen heen heeft Kasteel Staverden vele eigenaren gekend, waaronder adellijke families en rijke kooplieden.

Wat het kasteel zo opvallend maakt, is de kenmerkende witte kleur. De buitenmuren zijn bedekt met een dikke laag witte kalkpleister, waardoor het kasteel een sprookjesachtige uitstraling krijgt. Dit heeft geleid tot de bijnaam "Het Witte Kasteel" en maakt Staverden tot een uniek architectonisch juweeltje.

Naast het kasteel is het omringende landgoed van Staverden een adembenemende plek. Het landgoed bestaat uit uitgestrekte bossen en weelderige tuinen. Het geheel vormt een idyllische omgeving die perfect is voor wandelingen en ontspanning. Het kasteel en het landgoed zijn nu eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, die zich inzet voor het behoud van dit historische erfgoed en de natuurlijke schoonheid van het gebied.

Binnen in het kasteel kun je een glimp opvangen van het verleden. Hoewel het kasteel niet volledig toegankelijk is voor het publiek, worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd waarbij je een kijkje kunt nemen in de prachtige zalen en kamers. Je kunt je voorstellen hoe de adellijke bewoners van weleer hier leefden en genoten van de pracht en praal.

 

Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst in Putten op de Veluwe, is een betoverend 170 jaar oud landgoed dat bekend staat om zijn indrukwekkende en exotische bomen. Het hart van Landgoed Schovenhorst is de imposante Bostoren, een 40 meter hoge uitkijktoren

Landgoed Schovenhorst 

Eenmaal bovenin de toren geniet je van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte bossen en het weelderige groen van de Veluwe. Het beklimmen van de Bostoren is een avontuur op zich, met verschillende trappen en platforms die onderweg een panoramisch perspectief bieden op de omringende natuur.

Het landgoed zelf is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het herbergt een unieke collectie bomen, waaronder diverse exotische soorten. Een wandeling door de prachtige bomentuin, met zijn kronkelende paden en serene sfeer, is een rustgevende ervaring. Je kunt ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende mammoetboom, een van de grootste bomen van Nederland.

Voor degenen die op zoek zijn naar ontspanning, is er een sfeervolle brasserie op het landgoed waar je kunt genieten van een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de omgeving, waardoor het een ideale plek is om even tot rust te komen na een wandeling door de bossen.

Landgoed Schovenhorst met de Bostoren is een must-visit bestemming op de Veluwe. Of je nu wilt genieten van adembenemende uitzichten, de natuurlijke pracht wilt verkennen of meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur van het gebied, dit landgoed biedt voor elk wat wils.

Schaapskooi Ermelo

De Schaapskooi

De Schaapskooi in Ermelo is niet alleen een thuis voor de prachtige Veluwse Heideschapen, maar ook een ontmoetingsplaats voor bezoekers die willen kennismaken met het traditionele herdersleven en willen genieten van de serene rust van het omringende landschap.

Schaapskooi Ermelo

Een van de meest iconische kenmerken van de Schaapskooi in Ermelo is de aanwezigheid van de Veluwse Heideschaap. Deze schapen staan bekend om hun imposante uiterlijk en dikke, wollige vacht. Ze spelen een cruciale rol in het behoud van de natuurlijke balans van de Veluwse heidegebieden. Door te grazen op de heide helpen ze het landschap open te houden en voorkomen ze dat het terrein dichtgroeit met struiken en bomen. Dit draagt bij aan het behoud van de unieke biodiversiteit van dit bijzondere natuurgebied.

De Schaapskooi in Ermelo biedt bezoekers de mogelijkheid om deze prachtige schapen van dichtbij te bewonderen. Je kunt hier zien hoe de herders met zorg en toewijding voor de kudde zorgen. Met hun traditionele herdershonden begeleiden ze de schapen over de heide, waardoor ze de ruimte krijgen om te grazen en het landschap te beheren. Het is een fascinerend schouwspel dat laat zien hoe mens en dier in harmonie samenwerken.

Bij de Schaapskooi in Ermelo worden regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals schaapscheerdersdemonstraties en educatieve rondleidingen. Of je nu een dierenliefhebber bent, geïnteresseerd bent in de Veluwse natuur of gewoon wilt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, een bezoek aan de Schaapskooi in Ermelo is een unieke ervaring. 

 

Op zoek naar een leuke accommodatie voor tijdens je bezoek aan deze bezienswaardigheden? ⤵

Bungalow Comfort

Kom heerlijk genieten in de prachtige vrijstaande bungalow, compleet ingericht met een ruime keuken en gezellige openhaard en ervaar het Veluwegevoel!
Meer

Cozy Wooden Chalet

Kom genieten in deze gezellige houten chalets, perfect voor 4 tot 5 personen! Geniet van de vrijstaande accommodatie met een ruim oppervlak van ± 60m², gelegen op een prachtig perceel. Ontspan in de gezellige woonkamer met heerlijke zit- en eethoek.
Meer

Family bungalow

Voel je welkom in deze gezellige Family bungalow (op aanvraag zelfs geschikt voor 8 personen) met een oppervlakte van ongeveer 80 m².
Meer