Bungalowpark Het Verscholen Dorp

Kom cultuursnuiven op de Veluwe!

5 x cultuursnuiven op de Veluwe!

Op vakantie op de Veluwe betekent op pad gaan en de omgeving van Harderwijk ontdekken! De Veluwe staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuur, maar biedt ook een schat aan culturele ervaringen. Voor de liefhebbers van kunst, geschiedenis en architectuur is de Veluwe een waar paradijs om te cultuursnuiven. De dorpen en steden liggen allemaal op een prima rijafstand van ons bungalowpark in Harderwijk. Laat je verrassen door al het moois wat de Veluwe te bieden heeft. Verken de rijke geschiedenis van de regio door een bezoek te brengen aan historische kastelen, Hanzesteden en fascinerende musea.

#1 Kastelen en Landgoederen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare aan machthebbers. Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen op de mooiste locaties van de regio. In de buurt van Bungalowpark Het Verscholen Dorp kan je er een aantal bezoeken. Je kan zelfs een route met de auto volgen, welke je zal leiden door de meest indrukwekkende natuurlandschappen van de omgeving. Zo kan je Kasteel de Essenburgh in Hierden bezoeken, of kasteel Staverden. Vanaf Staverden kan je helemaal binnendoor via Elspeet, de Elspeetse heide, Vierhouten en de kroondomeinen naar Vaassen rijden waar je Kasteel de Cannenburch zal vinden, een van oorsprong middeleeuws kasteel welk gelegen is in een oud Veluws parkbos, omringd door weilanden en voormalige visvijvers. Vanaf Vaassen is het een klein eindje tot Apeldoorn waar je het imposante Paleis het Loo zult vinden, die al 300 jaar het huis van de Oranjes is. Op de interactieve kaart van Visit Veluwe kan je heel eenvoudig de ligging van deze 4 kastelen zien.

#2 Musea, cultuur in de natuur

Naast kastelen, Hanzesteden en musea biedt de Veluwe ook een scala aan andere culturele bezienswaardigheden. Op de Veluwe bestaan maar liefst 21 musea! Er is voor iedereen wel iets interessants te vinden. In Harderwijk heb je bijvoorbeeld het Stadsmuseum Harderwijk waar constant nieuwe tentoonstellingen te zien zijn, maar ook het Marius van Dokkum museum. In de Hanzestad Hattem vind je het Nederlands Bakkerij Museum, heel erg leuk om met kinderen te bezoeken. Uiteraard zijn de bekende musea op de Veluwe het Kröller-Müller Museum (gelegen in het prachtig nationaal park De Hoge Veluwe) en het CODA-museum in Apeldoorn. Een museum welke je niet mag missen is het Nederlands Openluchtmuseum, hier word je op reis meegenomen door een periode van tweehonderd jaar geleden tot nu. De mensen in het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen! 

Een compleet overzicht van alle musea op de Veluwe vind je hier.

Kröller Müller Museum

#3 Hanze verleden

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden onze Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. DeventerDoesburgElburgHarderwijkHasseltHattem
KampenZutphen en Zwolle:
negen parels in het oosten 😊  
Tijdens het Hanzejaar 2023 staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtegoed. 9 maanden lang staan de 9 Hanzesteden bomvol evenementen! Vanuit Het Verscholen Dorp bezoek je ze allemaal check hier onze Hanze tips

#4 Oorlogsverleden

De Veluwe lag, net de rest van Gelderland, in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn hier heel veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog in vele verschillende faceten te beleven. Op de Veluwe wordt de geschiedenis herdacht, beseft, beleefd en de vrijheid wordt gevierd. In de dichte Veluwse bossen nabij Vierhouten bevindt zich Het Verscholen Dorp. Aan de Pas Op weg werd een geheim dorp gebouwd waar meer dan 1 jaar lang ongeveer 80 mensen zijn verborgen. Aan de receptie beschikken wij over een fietsroute, welke jou langs Het Verscholen Dorp zal brengen. Andere bezichtigingswaardige plekken zijn Het Ereveld in Loenen en het Airborne Museum in Oosterbeek

Het Verscholen Dorp Vierhouten

#5 Industrieel erfgoed

Waterkracht en het reliëf in het landschap was in het oosten van Veluwe de motor achter de bloeiende papier- en verfindustrie. Vandaag de dag is er nog veel van het industrieel erfgoed te zien en - nog belangrijker - te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een rit met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. 

Veluwsche stoomtrein maatschappij

De Veluwe biedt dus een breed scala aan mogelijkheden om te genieten van kunst, geschiedenis en cultuur. Geniet van theatervoorstellingen en muziekoptredens in sfeervolle theaters en concertzalen. Verken de levendige kunst- en ambachtsscene en ontdek de lokale kunstenaars. Vergeet niet te proeven van de culinaire hoogstandjes van de regio, waar je kunt genieten van streekgerechten en lokale lekkernijen.

Heb je aanvullende tips of inspiratie nodig, kom dan langs de receptie. Wij zullen jou graag verder informeren!

😊

Overnacht bij Het Verscholen Dorp en geniet van de cultuur op de Veluwe, Bekijk de opties⤵

Bungalow Comfort

Kom heerlijk genieten in de prachtige vrijstaande bungalow, compleet ingericht met een ruime keuken en gezellige openhaard en ervaar het Veluwegevoel!
Meer

Tiny Lodge

Gezellig Tiny Lodge (48 m²) voor 2-3 personen met tuin en terras. Ontspannen in de woonkamer met een film, spelletjes of een goed boek op de bank. Perfect voor een knusse vakantie!
Meer

Cozy Lodge

Kom genieten in deze gezellige Cozy Lodges, perfect voor 4 tot 5 personen! Geniet van de vrijstaande accommodatie met een ruim oppervlak van ± 60m², gelegen op een prachtig perceel. Ontspan in de gezellige woonkamer met heerlijke zit- en eethoek.
Meer