Bungalowpark Het Verscholen Dorp

Zaandam - Een dag vol geschiedenis

Zin in een dagje Zaandam in de Zaanstreek? Geniet van een gevarieerde dag vol cultuur, er is voor elk wat wils!

Start de dag met een reis terug naar het Nederland uit 1850 en bezoek de Zaanse Schans. In dit unieke woon-werk gebied vind je prachtige windmolens en de traditionele houten huizen. Bezoek één van de molens, neem een kijkje in de klompenmakerij en vergeet ook zeker niet om langs Kaasboerderij Catharina Hoeve te gaan. Hier leer je alles over kaas maken en proef je de lekkerste kazen. Het gebied Zaanse Schans is vrij toegankelijk. Voor sommige molens en musea wordt er een entree gevraagd. 

Het Zaans Museum bevindt zich in een eigentijds gebouw op de Zaanse Schans. Middels schilderijen, films, foto's, gebruiksvoorwerpen en traditioneel Zaans beschilderd meubilair biedt het museum een boeiende inkijk in het culturele en industriële erfgoed van de Zaanstreek. Een leuk onderdeel van het museum is het Verkade Paviljoen, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in de Verkadefabriek uit het begin van de 20e eeuw. De authentieke machines draaien nog, waardoor de geschiedenis van de Verkade biscuit en chocolade opnieuw tot leven komt.

Vergeet niet om, na het ontdekken van de Zaanse Schans en het museum, het centrum van Zaandam te verkennen. Het moderne Inntel Hotel, ook wel bekend als het 'Zaanse Huisjes Hotel', moet je gezien hebben. Deze blikvanger is zeer opvallend doordat de buitenkant volledig bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen, met één uitzondering: het huis  in de rechterbovenhoek is knalblauw. Een knipoog naar een schilderij van Claude Monet Het blauwe huis. Loop zeker even door naar het gemeentehuis. Dit stadhuis uit 2011 is een aaneenschakeling van een aantal grote Zaanse huizen, waarin de typisch Zaanse architectuur is te herkennen door de typische gevels met veel tinten groen en wit.

Kortom, genoeg te zien en te beleven in Zaanstad op zo'n 5 kwartier rijden van het park en 20 minuutjes van Amsterdam. 

Zaandam

Waar kom jij het liefst tot rust na een dagje Zaandam? ⤵