Bungalowpark Het Verscholen Dorp
Klompenpad Speuldepad (16 km)

Klompenpad Speuldepad (16 km)

Klompenpad Speuldepad (16 km)

KLOMPEN AAN, RUGZAK OP EN GAAN! Dinsdagmiddag 12.30 uur, zo rond de 14 ˚C, een zacht herfst briesje, de zon liet zich af en toe zien tussen de dikke wolken en volgens buienradar bleef het droog, dus ik besloot dat het een mooie dag was om het Speuldepad te lopen van 16 km!

Vooraf had ik de klompenpaden app gedownload op mijn smartphone, een superhandige app die alle klompenpaden weergeeft. De route zelf wordt onderweg heel goed aangegeven met paars/witte vierkantje markeringen met paarse klompjes erop. Deze markeringen zitten veelal vastgespijkerd op paaltjes of bomen langs de wandelpaden. Via de app op de smartphone kan je ook heel gemakkelijk de route volgen, hiervoor heb je wel GPS nodig!

Langs de Staverdense Beek, het viel mij op dat het beekje echt heel helder was, en ... wat een rust!​

Het startpunt van de route is op de parkeerplaats van Landgoed Staverden, hier staat een informatiebord van het Geldersch landschap & kastelen met op de achterzijde informatie over deze route. Mocht de route van 16 km te lang zijn, dan zijn er op het landgoed zelf genoeg mogelijkheden voor een kortere wandeling. Begin de wandeling met een kopje koffie en een appelpunt of trakteer jezelf na terugkomst op een lunch of diner.
Bij Brasserie Staverden kan het allemaal!

Mijn lunch voor onderweg had ik zelf meegenomen, dus ik ben gelijk gestart met de wandeling. Na 50 meter kwam ik al langs de eerste bezienswaardigheid, de witte pauwen, schijnbaar lopen deze al eeuwenlang op het landgoed rond. Ik kreeg ook gelijk een melding vanuit de app met allemaal informatie over deze witte pauwen. Tijdens de wandeling krijg je overigens meerdere meldingen met interessante verhalen. Ik vervolgde mijn weg door de bossen van Staverden, langs de Staverdense beek, het viel mij op dat het beekje echt heel helder was, en ... wat een rust! De herfst is natuurlijk ook de periode van allemaal mooie paddenstoelen in het bos, de paddenstoel op de foto hieronder vond ik vooral heel fascinerend om te zien, een echter kenner vertelde mij dat dit een biefstukzwam is. En jawel, deze kun je gewoon eten, het schijnt een beetje vlezig te zijn.

Vanuit het bos liep ik een stukje over de heide bij Speuld, zoals je op onderstaande foto kunt zien is het aan te raden om in de herfst wandelschoenen te dragen. Ikzelf droeg mijn hardloopschoenen, maar met herfstweer worden deze er niet echt mooier op. Helaas was de heide niet meer zo mooi paars als in de maanden augustus/september.

Aan het einde van de heide krijg je een melding via de app dat je de route kunt verkorten, je loopt dan een route van 9 km. Op de markeringen langs de paden is de tekst ‘route verkorten’ toegevoegd. Net voordat je het dorpje Speuld inloopt, heb je de mogelijkheid om over te stappen naar het Uddelermeerpad, dit pad wordt aangegeven door middel van grijze klompenpaden markeringen.

Speuld is echt een heel klein dorp, maar wel met een schooltje die inmiddels al meer dan 100 bestaat 😉 Over het ontstaan van de plaatsnaam Speuld wordt je ook via de app geïnformeerd. Als je trek hebt in een lunch, dan moet je echt even langs Snackbar t'Speuldje. Op de kaart staat o.a. een broodje hamburger “Gart van Lub”. Ik verzeker je, dit is het lekkerste broodje hamburger op de Veluwe 😋.

Klompenpad

Het Speulderbos is één van de oudst bewoonde loofbossen van Nederland. En als je goed kijkt, en met een beetje fantasie, lijken de bomen in dit bos te dansen. Door het Speulderbos liep ik richting de Ermelosche heide over een wandelpad met een aantal leuke klimmetjes, een soort van singletracks voor de mountainbikers, iets wat deze wandeling ook wel uitdagend maakt. En, mooie paddenstoelen… Om even helemaal zen te worden luisterde ik op de Ermelosche heide een podcast en genoot ik van het weidse uitzicht.

Aangekomen in het Leuvenumse Bos begon ik aan mijn laatste kilometers, ik liep richting de Zwarte Boer, ook een hele goede plek voor een heerlijke lunch of een kopje goede koffie. De GPS stuurde mij letterlijk langs de keuken van dit restaurant, waar achter het gebouw verrassend genoeg nog een wandelroute liep. Kijk hier wel goed uit voor de doorgezakte bruggetjes en uitstekende boomstronken.

Houd verder je ogen goed open in de omgeving van Leuvenum, het kan namelijk heel goed voorkomen dat je hier wild spot! En het mooiste bewaren we natuurlijk voor het laatst, het kasteel van Landgoed Staverden…

Heb je het klompenpad nu ook gelopen? Vertel ons dat dan, we zijn namelijk ook erg benieuwd naar jouw ervaring. Heel veel wandel plezier gewenst!

Op zoek naar een accommodatie op de Veluwe? ⤵

Vanaf
€ 404
3 nachten
2 personen

Bungalow Comfort

Nederland, Gelderland, Harderwijk
63Sommige
  • Ruim opgezet
  • Schuifdeur naar overdekt terras
  • Ligging op het zuiden
Vanaf
€ 347
3 nachten
2 personen

Tiny Lodge

Nederland, Gelderland, Harderwijk
32Nee
  • Licht en gezellig ingericht
  • Centrale verwarming
  • Ruime tuin
Vanaf
€ 377
3 nachten
2 personen

Cozy Lodge

Nederland, Gelderland, Harderwijk
521
  • Ruime tuin
  • Vaatwasser
  • Flatscreen TV
  • CV en Goed geïsoleerd