Bungalowpark Het Verscholen Dorp
Fietsroute Harderwijk

Een mooie knooppunten fietsroute rondom Harderwijk

Een heerlijke fietstocht over de Veluwe

Het is een heerlijke zonnige voorjaarsdag en de temperatuur is aangenaam. Een uitgelezen dag dus om op de fiets te springen en een fietstocht via het geheel vernieuwde bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk te gaan maken! Nu de laatste puntjes op de i zijn gezet met het plaatsen van de 9000 nieuwe bewegwijzeringsbordjes van het fietsroutenetwerk vorig jaar, wil ik zelf ook wel eens het gemak van het knooppuntensysteem gaan testen, waarbij je als gebruiker zelf een eigen route kunt samenstellen door onderweg de genummerde knooppunten te volgen.

Elke keer ben ik weer onder de indruk van de veelzijdigheid van de Veluwe!

 

De totale lengte van het fietsknooppuntennetwerk is inmiddels gestegen van 1700 naar 2050 kilometer; er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, daarnaast zijn leuke bestemmingen nu ook beter opgenomen in de routes en staan er nu op de 575 knooppunten ook een informatiepaneel met kaart en informatie. Hoogste tijd dus om de pedalen aan te zwengelen!! Ik start vanaf Bungalowpark Het Verscholen Dorp (knooppunt 48) met als eindbestemming het middeleeuwse vestingstadje Elburg.

Al fietsend in oostelijke richting, sluit ik via Hierden, met vele mooie boerderijen en keurig aangelegde tuinen en imposante villa’s, aan op de lange afstandsroute “de Zuiderzeeroute”. Deze route gaat langs het water en door de bossen. De route is trouwens bij uitstek geschikt om uit te breiden naar een complete (eventueel meerdaagse) fietstocht rondom de Randmeren, een route van ongeveer 150 kilometer waar fietsliefhebbers hun hart kunnen ophalen, maar daarover een andere keer meer 😉

Elke keer raak ik weer onder de indruk van de veelzijdigheid van de Veluwe, aan de linkerkant bevindt zich het wijde water van het Veluwemeer met schitterend uitzicht op een reeks natuurrijke eilandjes en aan mijn rechterhand bevindt zich het mooie buitengebied van de gemeente Nunspeet met vele agrarische bedrijven. De fietstocht gaat verder langs weilanden met schapen, koeien en paarden en voert uiteindelijk langs de fundamenten van de oude St. Ludgeruskerk in Elburg. (De kerk werd na zware beschadigingen door een storm in februari 1825 en een brand in oktober 1825 afgebroken.) Eenmaal in het pittoreske stadje Elburg aangekomen zet ik mijn fiets bij de visrijke gracht op slot en wandel langs de prachtige wallen en stukken stadsmuur naar de gezellige winkelstraatjes met talloze restaurants en terrasjes die in de binnenstad gelegen zijn. Zo, nu eerst de inwendige mens versterken met een heerlijke kop koffie verkeerd met daarbij een smakelijk Elburger botje mmmm. Deze lekkere koek in de vorm van een vis wordt al bijna 100 jaar gemaakt en is niet alleen geliefd bij de Elburgers, maar ook bij toeristen. Dus wil je wat iets origineels uit Elburg meenemen naar huis, ga dan langs bij bakker Docter aan de Beekstraat. Succes bij thuiskomst gegarandeerd 😉

fietsknooppunt route Harderwijk en Elburg
 

Je kunt de Fietsknoop app ook gratis downladen! (zie instructies) deze is beschikbaar in 4 talen (iPhoneAndroidWindows) en helpt bij het maken en delen van fietsroutesroutes.

Op zoek naar een bungalow op de Veluwe? ⤵

Vanaf
€ 476
€ 387
3 nachten
2 personen

Bungalow Comfort

Nederland, Gelderland, Harderwijk
63Sommige
  • Ruim opgezet
  • Schuifdeur naar overdekt terras
  • Ligging op het zuiden
Vanaf
€ 416
€ 327
3 nachten
2 personen

Tiny Lodge

Nederland, Gelderland, Harderwijk
32Nee
  • Licht en gezellig ingericht
  • Centrale verwarming
  • Ruime tuin
Vanaf
€ 476
€ 387
3 nachten
2 personen

Cozy Bungalow 2p

Nederland, Gelderland, Harderwijk
21Nee
  • Dichtbij Harderwijk
  • Midden in de natuur
  • Centraal op de Veluwe